Rezistența în caz de incendiu și Ignifugarea

Într-un incendiu, dulapii din lemn masiv se comportă mult mai bine decât betonul sau decât stâlpii din oțel, deoarece lemnul masiv are un conținut de apă de aproximativ 15 % și înainte ca lemnul să ia foc trebuie ca apa să se evapore.

O locuință construită în întregime din lemn masiv se va carboniza, dar nu se va prăbuși la fel de repede.

De asemenea, ignifugarea materialului ne ajută foarte mult, este foarte importantă și nu trebuie lăsată la întâmplare.

Zonele cu risc de incendiere sunt echipate cu material izolant ignifug, acesta fiind însoțit de documente care să ateste conformitatea și garanția producătorului, iar pentru ignifugare se colaborează cu Societate Autorizată în domeniu. Pentru garanție totală asupra cauzelor de incendiu, se recomandă ignifugarea construcției.

Prin ignifugare se mărește rezistența lemnului la ardere. Practic, se îngreunează aprinderea lemnului, se reduce viteza de ardere a acestuia și viteza de propagare a flăcărilor pe suprafața protejată.

Ignifugarea este procedeul prin care lemnul este tratat cu substanțe care duc la încetinirea propagării focului ( fire retardant – termenul folosit în engleză pentru astfel de produse redă mai exact rolul lor).

Ignifugarea ajută la încetinirea propagării focului și, totodată, la timpul necesar așteptării intervenției Departamentului de Pompieri.