Eficiență energetică

Lemnul masiv deține capacitatea lui unică ca material izolator termic, fiind material principal în această categorie

Casa construită în întregime din lemn masiv este o locuință în mod natural eficientă din punct de vedere energetic, deoarece face ușor de folosit energia gratuită oferită de soare, vânt, umbră și răcoarea nopților.

Pereții formați din dulapi de lemn masiv dețin capacitatea lor unică de a echilibra variația temperaturii pentru a menține o temperatură confortabilă în interiorul casei, astfel, de a absorbi și stoca căldura oferită de soare și de a o elibera în aerul din încăperi atunci când acesta devine rece în interior, cât și de a absorbi și stoca răcoarea oferită de umbră, de vânt și cea din timpul nopții pentru a o elibera în aerul din încăperi atunci când acesta devine prea cald în interior, deoarece lemnul este un material organic (natural).

Este vorba despre rapiditatea mai mare cu care se poate răci sau încălzi spațiul în care se locuiește. Este vorba despre fizică.

Astfel, pereții formați din dulapi de lemn masiv absorb și conservă energia solară atunci când soarele este mai puțin puternic, primăvara, toamna și iarna, înmagazinând această energie și încălzindu-se. Dulapii eliberează lent în casă, în timpul nopții, atunci când temperatura scade, căldura pe care au acumulat-o în timpul zilei, aducând astfel economii la facturile pentru consumul necesar încălzirii locuinței.

De asemenea, pereții din dulapi de lemn masiv echilibrează variația temperaturii între diferitele ore ale zilei.

Acest sistem funcționează și invers: vara, răcoarea nopților este stocată în dulapi, lucru care face apoi posibilă menținerea temperaturii interioare la un nivel plăcut pe parcursul zilei, aducând astfel economii la facturile pentru consumul necesar răcirii locuinței, iar atunci când soarele este poziționat vertical, streașina protejează peretele de căldură.

O problemă importantă este cât se cheltuiește într-o lună cu încălzirea sau răcirea spațiului în care se locuiește. Din cercetări reiese că o locuință construită în întregime din lemn masiv ajută la un consum eficient al energiei. Astfel, prin studii și cercetări științifice, s-a ajuns la concluzia că o casă construită în întregime din lemn masiv este eficientă energetic.

O casă confortabilă și eficientă energetic trebuie să fie bine izolată.

În afară de capacitatea unică a lemnului masiv ca material izolator termic, sunt foarte importante și materialele termoizolante folosite pentru izolația suplimentară necesară, acestea asigurând izolare termică, fonică și protecție la incendiu.

Orice locuință consumă mai puțină energie dacă este bine izolată.

Materialele termoizolante suplimentare (polistiren expandat ignifug, vată minerală, termoizolație din lână de oaie etc.) sunt ușor de instalat, rezistă pe toată durată de viață a locuinței fără să necesite întreținere și se plasează în zonele necesare, zone determinate astfel încât să nu afecteze calitățile naturale ale lemnului.   

Cu cât este mai bine izolată locuința, cu atât mai multă energie poate fi economisită pentru că utilizarea de materiale izolante asigură o temperatură constantă în interior și nu permite influențarea acesteia de diversele modificări climatice.

Izolarea locuințelor reprezintă cea mai ușoară și economică metodă de reducere a consumului de energie, a costurilor de încălzire și răcire, a zgomotului, protecție la incendiu și protecție a mediului.