Importanța prezenței naturii în mediul interior

Chiar dacă clădirile devin din ce în ce mai dependente și concepute pentru tehnologie, nevoia umană de a se conecta cu natura nu se schimbă.

Lemnul are caracteristici unice la care majoritatea oamenilor răspund intuitiv. Această conexiune pozitivă este documentată de un număr tot mai mare de cercetări și constituie un atu valoros în spațiile umplute cu dispozitive și ecrane electronice, materiale sintetice și iluminat artificial.

Oamenii simt o legătură instinctivă și o atracție pentru materialele naturale, iar mulți designeri citează atributele calde ale lemnului ca motiv pentru utilizarea sa.

Dovezile sugerează, de asemenea, că lemnul expus contribuie la simțul de bunăstare al unei persoane. Într-un birou sau o școală, s-a dovedit că lemnul îmbunătățește performanța și productivitatea; în spital, are un impact pozitiv asupra recuperării pacienților.

Un studiu efectuat la Universitatea din British Columbia și FPInnovations a constatat că prezența suprafețelor vizuale din lemn într-o încăpere a redus activarea sistemului nervos simpatic (SNS). SNS este responsabil pentru răspunsurile de stres fiziologic la om, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și ritmului cardiac, în timp ce inhibă sistemul parasimpatic responsabil cu digestia, recuperarea și repararea funcțiilor în organism.

Studiul a absorbit 119 de studenți într-unul din cele patru medii de birouri diferite, unele cu suprafețe de lemn și altele fără.

Stresul, măsurat prin activarea SNS, a fost mai mic în sălile de lemn în toate perioadele studiului.

Studiul a concluzionat că lemnul este o modalitate de a crea un mediu construit mai sănătos.